Novinky

Posilňovanie pod strechou, útek do zahraničia. Volejbalové kluby riešia, ako trénovať

Ocitli sa v bezvýchodiskovej situácii. Na niekoľko týždňov sa nemôžu volejbalové kluby pripravovať a hrať zápasy v halách. Hráči a realizačné tímy sú tak úplne odrezaní od svojho prirodzeného prostredia. Pritom na niektoré z nich čakajú európske poháre. “Placaté to, ako sa dá. Posilňujeme treba vonku pod strechou. Najhoršie je, že nevieme, čo bude ďalej, “nechal sa počuť René Dvořák, tréner Jihostroje České Budějovice. V podobnej neistote sú všetky tímy UNIQA extraligy.

Podobná nariadenia v histórii slovenského športu zrejme nikdy neboli. Kvôli Koronavirové pandémiu sa úplne uzavrela vnútorné športoviská, čo odskákal tiež volejbalové kluby. V halách nemôžu profesionálne tímy ani trénovať. “Rozhodli sme sa pripravovať na atletickom štadióne, ideme schody, cvičíme s medicinbal. Máme kratšie fyzické bloky, “popísal Jiří Novák, tréner Karlovarska. A podobne s týmito obmedzeniami bojujú aj ďalšie kluby.

“Hráči sa pripravujú individuálne podľa vlastných možností. Ale nič si nenalhávejme, majú v podstate voľno, vyhlásil Tomáš Pomer, tréner pražských Levov Praha. “Počasie nám neumožnilo čokoľvek zmysluplne robiť vonku. Na budúci týždeň je hlásená o niečo lepší predpoveď. Vyrazíme na vzduch a nejakým spôsobom sa budeme udržiavať v kondícii, “dodal.

Pre volejbalistov je však prioritná práca s loptou, čo vonku vo väčšej miere nie je možné. “Je sychravo, s namrznutými loptou toho veľa neurobíte. Ani možnosť trénovať na antuke sme toľko nevyužili, pretože to môže viac kĺzať. Je to riskantné, “priblížil kouč Karlovarska Novák.

Nielen volejbal sa teraz upína smerom k Národné športové agentúre, ktorá sa snaží vyjednať podmienky pre profesionálnych športovcov. Tí žiadajú o jediné – hlavne v halách začať čo najskôr trénovať. “Nevidím jediný dôvod, prečo by to tak nemohlo ísť. Chápem, že je potrebné vírus zastaviť, ale vláda predsa prehlasuje, že nechce významne obmedziť ekonomiku. A tak sa v nejakej hale môže zísť napríklad sto zamestnancov a vyrábať nejaký produkt. To problém nie je. Prečo nemôžu podobne fungovať tiež profesionálni športovci, ktorí sú v bubline a nemôžu nikoho ďalšieho nakaziť? “Položil otázku René Dvořák z Jihostroje.

Karlovarský blokár Vojtěch Patočka zahráva loptu na polovicu ostravského mužstva.

Najlepšie tímy z UNIQA extraligy rieši tiež ďalšie významné problémy, a to prípravu na zahraničné súťaže. Napríklad volejbalistky z Olomouca čaká za mesiac prvý duely v Lige majsteriek. “Preto naozaj dúfam, že aspoň dva týždne pred prvým zápasom budeme môcť do haly. Keď nie, bude to skutočný problém, “netajil Petr Zapletal pre web Bezteci.cz.

Do najprestížnejšej európskej súťaže zasiahne tiež Karlovarsko, ktoré uvažuje o tréningu v zahraničí. “Sú to ale zatiaľ skôr plány. Zisťovali sme možnosti, ale narazíte na povinnosť testovania, na obsadenosť hál a rozpočet klubu, “priznal tréner Novák.

To v Rakúsku už trénovali hráči z Jihostroje. “Je to minimum, pre profesionálov naozaj málo. Potrebujeme byť v hale každodenne niekoľko hodín. Pár tréningov máme ešte v tomto týždni, “dodal tréner Dvořák. Napríklad ostravskí volejbalisti zvažujú prípravu v Poľsku. “Trénujeme cez obed alebo veľa neskoro večer, ale v súčasnej situácii je to najlepšie riešenie,” dodal Ján Václavík z VK Ostrava.